KUNSTATELIER BLOK 3

STADSLANDSCHAPPEN

Stadslandschap 05

We gaan nog eens wat verder om ons heen kijken. Naar de stad om ons heen. Wat zie je als je op straat staat en om je heen kijkt? De wereld om ons heen is voor veel kunstenaars een grote bron van inspiratie.  Om te laten zien hoe mooi en goed die wereld is, of juist hoe lelijk en slecht. Of om een wereld te maken waarin ze zelf graag zouden willen leven, in de toekomst, of in het verleden. Voorbeeld: John Kórmeling ‘happy street’.
Voor de wereldtentoonstelling in Shanghai, China in 2010 heeft John Körmeling een kuntswerk gemaakt waar je doorheen kan lopen. Een stadslandschap met allemaal leuke en typische gebouwen van Nederland en dingen die de kunstenaar mooi of belangrijk vond. Voordat ze het kunstwerk van John Kormeling echt gingen bouwen heeft hij het in het klein uitgeprobeerd met allerlei materialen. Zo is het langzaam ontstaan. Met uitproberen ontdek je vaak toevallig goede dingen. Laat je eigen stadslandschap gewoon ontstaan in de klei niet te veel plannen en vooruit denken, durf het gewoon te maken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meer info over de les: 150329 Info Kunst atelier blok 3

KNEEPJES VAN HET LEVEN

SAMEN GEMAAKT

Ter gelegenheid van de open dag van Vitalis Revalidatie Eindhoven locatie
Brunswijck, ben ik gevraagd samen met bewoners, begeleiders, vrijwilligers
en bezoekers een kunstwerk te maken.
Uitgangspunt voor het kunstwerk is d.m.v. (revalidatie) oefeningen voor
de hand, ruimtelijke vormen in klei laten ontstaan. De handen gaan aan
het werk om de klei te (ver)vormen: er kan geoefend worden op de kracht
in de hand (knijpen met één of twee handen) en daarnaast wordt door
bewegingen als rollen en prikken, de fijne motoriek van de hand getraind.
De aldus ontstane vormen (op zichzelf al mini kunstwerkjes) bevestig ik na
het bakken en glazuren met koord of touw aan een grote keramische ring
die aan de muur gehangen kan worden. Samen vormen al die kneepjes een
krachtig kunstwerk.

150408 CAROLINE PEETERS - kneepjes van het leven lowres

KUNSTATELIER BLOK 2

STAPELDIEREN

Cobrabeesten 01

In het tweede blok van het kunstatelier hebben we gekeken hoe kunstenaars met dieren omgaan in hun werk. In de kunst krijgen de dieren vaak menselijke eigenschappen, bijvoorbeeld een kikker met een paraplu (Karel Appel). In een beeld of schilderij kan je alles bedenken en de dieren laten doen wat jij graag wil. Je kan ook de eigenschappen van verschillende dieren in een fantasiedier samen laten komen. Een leeuw met de nek van een giraffe, een vis met grote vleugels.

De keramiekopdracht was om te stapelen met kleine elementen, bolletjes en zo een fantasiedier te laten ontstaan. Welke eigenschappen en kenmerken laat je zien, heeft je dier vleugels of hele scherpe tanden of een lange staart. De resultaten waren verrassend!

Meer info over de les:  150329 INFO Kunst atelier blok 2 STAPELDIEREN