WERK

JE EIGEN WERELD IN EEN DOOS

caroline peeters doos in drie delen

Het volgende stukje uit ‘de kleine prins’van Antoine de Saint Exupery, illustreert waar mijn fascinatie voor dozen vandaan komt:

Het prinsje vraagt aan de schrijver een schaap voor hem te tekenen: “Toen tekende ik het dan maar.” Hij bekeek het aandachtig en zei: “nee dat schaap is nú al ziek, maak er nog maar een.” Ik tekende. Mijn vriendje lachte vriendelijk en toegeeflijk. “Je ziet toch wel dat dat geen schaap is, ’t is een ram, hij heeft horens.” Nog eens maakte ik mijn tekening over. Maar die werd ook al geweigerd, net als de vorige. “Die is te oud. Ik wil een schaap, dat lang blijft leven.” Toen werd ik ongeduldig, want ik wilde gauw beginnen mijn motor uit elkaar te halen. Ik maakte een krabbeltje en zei: “dat is de kist, je schaap zit erin.” Tot mijn verbazing zag ik het gezicht van mijn kleine kunstcriticus stralen. “Ja, zo wilde ik ’t precies hebben!

Dozen vormen binnen mijn werk een terugkerend thema. Het feit dat, los van wat ik er in stop, iemand anders altijd zijn eigen wereld in een doos kan verbergen geeft mij een enorme inspiratie en voldoening. Daarnaast is in de loop van de tijd het maken van de dozen een zoektocht geworden naar de achtergronden van mijn fascinatie voor BEWAREN en de onderliggende drijfveer het vangen van DE HERINNERING. Er zijn voor mezelf hierin twee hoofdmotieven te benoemen: bewaren om verbinding te krijgen, verbinding met de mensen, de gebeurtenissen, de dingen. En bewaren uit angst om te vergeten.

Daarbij ligt in bewaren altijd een keuze besloten: Wat ga je bewaren? Voor wie ga je bewaren? Hoe ga je bewaren? Hoe weet je nu wat je straks nodig hebt? Dat weet je niet… Het is een inschatting, een belofte, een poging. De aandacht, de liefde en toewijding die erbij komt, het proces van het bewaren zorgt voor de verbinding. Het koesteren daar gaat het om.

Mijn zoektocht heeft reeds geresulteerd in verschillende vormen voor bewaren. Klik op de plaatjes om naar de desbetreffende pagina geleid te worden:

caroline peeters detail mijmerdoos nr 5

DSCN7686

CAROLINE PEETERS ketting met gouden hart

Caroline Peeters kleine bewaarplaatsen met gouden deurtjes