DAG 1 MIJN HUIS IS MIJN WERELD

apr 25, 2022 | mijn huis is mijn wereld, speciale projecten

Afgelopen donderdag, 21 april zijn we gestart met de eerste workshop van het project ‘MIJN HUIS IS MIJN WERELD’ in het atelier van zorginstelling Vitalis Brunswijck. We maken een kunstwerk voor de tuin. Elke deelnemer maakt een eigen onderdeel.

We fantaseren en bedenken hoe en waarin we zouden willen wonen en proberen daar een mooie vorm in klei bij te bedenken.

Voor we begonnen kregen alle deelnemers een sleutel. De sleutel van hun nieuwe fantasiehuis, waarmee ze zichzelf toestemming geven zorgeloos, compromisloos en zonder oordeel te fantaseren en te laten ontstaan wat goed voelt.

We stelden onszelf voor als heeeel erg klein, zo klein dat we in onze eigen hand pasten. Of in een theekopje: ‘als er maar cappucino in zit’, zei Lenie, ‘dan is het goed!’

Ik liet foto’s zien van bijzondere huisjes: een zwangere buik, je eerste huis. Een slakkenhuis: gaat altijd met de bewoner mee. Maar ook een foto van een ei. Ook een eerste huis met alles erop en eraan. 

De inspiratie begon al flink te stromen, de ideeën kwamen als vanzelf. Lenie gaat een levensboom maken, te beginnen met het onderste deel van de stam, Marcia heeft haar goed op weg geholpen.

Marietje gaat een bloempot maken, ik heb haar geholpen, we gooiden een flink stuk klei een paar keer op de grond om een mooie ronde vorm te krijgen, er komen bolletjes in, waar tulpen uit groeien. Wat we nu hebben gemaakt lijkt een beetje op een nestje met eitjes. Ze vertelde dat vroeger op haar balkon eens een vogel genesteld had in een mand met plantjes, die kon ze mooi bekijken vanuit binnen!

Jan is een echte boetseerder. Hij gaat de klei flink te lijf met zijn goede sterke hand. Hij kan moeilijk praten. We zoeken naar manieren om te communiceren, met plaatjes misschien? Vroeger was hij fotograaf. EN hij kent alle vogel geluiden die we hoorden in de tuin.

Mevr. M maakt een schelp, een wulk, zo een als ik had meegenomen. Met een van de dochters van Marietje. Er zijn twee dochters mee gekomen om te helpen, echt fantastisch!

Rietje wordt geholpen door de andere dochter van Marietje, ook Rietje genaamd, hoe toevallig! Deze twee dames maken een prachtige boerderij met rieten dak en schoorsteen. Volgende week kunnen ze er in trekken, hij is al zo ver af!