DAG 2 MIJN HUIS IS MIJN WERELD

mei 4, 2022 | mijn huis is mijn wereld, speciale projecten

28 april 2022

Marietjes had gedroomd over het maken van haar tulpenbolletjes in klei. ‘Het was niet helemaal goed gegaan: ze waren veel te klein geworden!’ Nou dat was een mooie binnenkomer voor dag 2! Samen met mevrouw M werd Marietje weer gebracht door haar twee dochters, Riet en Annie. Marietje was deze keer geïnstrueerd niet zo o te scheppen over de keramische kunsten van haar dochters: ‘Dat viel allemaal best wel mee…’ Van ons mag Rietje opscheppen wat ze wil, we zijn superblij met de hulp van Riet en Annie!

Nieuwe deelneemster Joke Had haar plan eerder al met Marcia (AB’er) doorgesproken. Het moest een kandelaar worden. En er zat tussen de spulletjes die op tafel liggen wel een mooi voorbeeld, een soort keteltje, dus dat moest het worden, met kaarsen van klei!

Jan zijn werkstuk heeft een paar mooie openingen gekregen, met een beetje hulp zijn er wat snedes in het werk aangebracht en een mooie holte. Jan stuurde en ik duwde met de mirette, dat was een mooie samenwerking! Het blijft zoeken naar wat Jan wil zeggen en wil doen. We proberen van alles uit. Draaischijfjes leken heel handig om iedereen zelf hun werk rond te laten draaien, maar je kunt dan weer geen kracht zetten op het werk, dan blijft het weg draaien. Dus toch maar weer gewoon op het plankje op tafel.

Vandaag hebben we de nadruk gelegd op afdrukken, reliëf en structuur. Lenie heeft haar boomstronk voorzien van rolletjes, voor extra reliëf, ziet er prachtig uit. Volgende week gaan we uithollen en misschien jaarringen bovenop tekenen. 

Mevrouw M heeft haar slakkenhuis voorzien van rolletjes, inkrassingen en parels (eitjes). Het is een mooi stuk geworden. Ze zegt dat Annie bijna alles heeft gedaan, maar we hebben haar toch goed aan het werk gezet met het maken en plakken van de rolletjes en bolletjes! Komende donderdag kan ze gaan schilderen, dan neem ik wat glazuren mee, die op de rauwe klei aangebracht kunnen worden.

Rietje was een beetje later dan de rest. Ze had een gesprek met de psycholoog. Was ze erg van ontdaan. Gelukkig kon ze lekker bijkomen bij een bakje koffie met een chocolaatje. Ze Heeft vooral veel gekeken en genoten van het gezelschap. Heerlijk naast mevrouw M zit ze helemaal op haar plek. Haar huisje is al helemaal uitgehold. Volgende week wat structuren erop. Een rieten dak!

Ik had voor alle deelnemers iets meegenomen ter verdere inspiratie. Voor Marietje voor beelden van tulpen in een pot. Blikjes met boerderij geuren (stro en natte aarde) voor Rietje, om aan te ruiken, maar ook om te verwerken straks in de klei. Voor Lenie een stukje boomschors en blaadjes van de klimop voor het buitengevoel. Die ruiken trouwens superlekker zo vers in een blikje, heel groen. Voor Jan had ik een botje van een meeuw meegenomen, ooit gevonden op het strand. Die vormen die bij Jan zijn ontstaan deden me denken aan de bovenkant van zo’n bot. Het werkte in ieder geval ook prima als boetseerhoutje! Voor mevrouw M had ik nog een mooie plaat van een slakkenhuis met ribbels meegenomen, dat heeft in ieder geval veel inspiratie opgeleverd.