MIJN HUIS IS MIJN WERELD: DAG 5

jun 1, 2022 | mijn huis is mijn wereld, speciale projecten, workshops en masterclasses

19 mei 2022

WELKE KLEUR KRIJGT JOUW HUIS: Was wel het thema van deze dag. Bijna iedereen is aan het schilderen geslagen. Met veilige glazuren die op rauwe klei kunnen worden de kunstwerken voorzien van kleur. Straks na de eerste stook zet ik er nog een extra glazuur overheen, zodat de werken goed beschermd zijn tegen weer en wind. 

We hadden vandaag een heleboel nieuw leven in de brouwerij met drie nieuwe vrijwilligers: mijn dochter Bo heeft met Lenie dolle pret gehad, ze hebben samen de boomstronk voorzien van jaarringen bovenop. Hiervoor hebben ze een superhandige tactiek gevonden: de ronde steekvormen werden ene voor een bovenop gelegd, deksel erop en timmeren maar. Lenie had moeite met het tekenen van de lijnen, maar ze kan wel erg goed meppen. Zo zoeken we telkens naar wat er wél kan en is iedereen lekker aan het werk.

De tweede nieuwe vrijwilliger Myrke heeft met Joke haar kandelaar weer een heel stuk verder af gekregen en derde vrijwilliger Marieke heeft met Rietje het boerderijtje eens goed in de verf gezet. We hopen deze twee meiden weer terug te zien! Én bewoner Jos kwam ook nog even kijken en toch ook maar even helpen, enorme handige bollenmaker bleek Jos, met een beetje instructie van Annie!

Ik heb wel gemerkt dat flexibel mee bewegen met wat er in de groep gebeurd een van de belangrijkste dingen is bij dit project:

Mijn plan om deze week met de geurpotjes aan de slag te gaan heb ik tijdens de middag laten varen toen iedereen zo lekker en geconcentreerd aan het schilderen was. Als het nog van komt, prima, maar zo niet dan is het ook goed.

Ook het start ritueel (een praatje en een vraag) schiet er telkens bij in doordat de mensen heel onregelmatig en soms heel laat pas binnenkomen. Maar doordat iedereen zo verspreid binnenkomt kan ik wel iedereen één voor één persoonlijk even op gang helpen. 

We gaan proberen om de vrijwilligers wat intensiever te koppelen aan een bewoner. De kwaliteit van het project zit m echt in de persoonlijke aandacht. Het halen en brengen neemt relatief veel tijd in beslag en het zou mooi zijn als deze tijd dan ook echte ‘quality time’ kan zijn. De workshop begint eigenlijk al op het moment van ophalen. Als de vrijwilligers hier meer in betrokken worden door bv ‘hun’ bewoner zelf op te halen en ook weer terug te brengen, levert dat, denk ik, voor iedereen meer betrokkenheid op.  Zo wordt ook meteen het soms rommelige eind van de workshop omgedraaid in iets positiefs en gezelligs, even mee naar de kamer, misschien nog een praatje of foto’s kijken?