MIJN HUIS IS MIJN WERELD

De tuin van woonzorg complex Vitalis Brunswijck is in de Corona tijd (feb ’20-jan ’22) een heel belangrijke plek gebleken. In de lockdown periode ten gevolge van de Covid-19  pandemie mochten bewoners het huis niet meer uit, bezoek van familie was niet meer toegestaan, alleen nog achter glas of via beeldbellen.

De wereld van de bewoners van Brunswijck werd steeds kleiner.

Maar je zou het ook anders kunnen zien: het huis werd de hele wereld.

Alles speelde zich af binnen de muren van het huis en de omheining van de
tuin. En de tuin was hierbij de enige echte mogelijkheid nog om letterlijk in
de frisse lucht te komen en door de omheiningen heen een blik op de
buitenwereld te kunnen werpen.

Vanuit Vitalis Brunswijck is de gedachte ontstaan een project op te zetten als eerbetoon aan de mooie rol die de tuin heeft gespeeld de afgelopen periode en die rol te versterken. We willen zorgen dat de tuin nog veel meer wordt beschouwd als essentieel onderdeel van de eigen wereld, we willen bewoners echt verbinding met de tuin laten krijgen, de tuin als eigen plek. Daarom is het plan opgevat om voor de tuin, onder leiding van een professionele kunstenaar en een activiteitenbegeleider van Vitalis samen met bewoners een kunstwerk te maken.

Via sponsoren is budget bij elkaar verzameld om het project van start te kunnen laten gaan.

21 april ’22 zijn we begonnen we met een serie van 8 workshops. Op mijn blog heb ik telkens  kleine stukjes geschreven over de workshops met foto’s van de voortgang, klik op de foto’s hieronder om de stukjes te lezen. 

Meer over de inhoud van het project: MIJN HUIS IS MIJN WERELD

We hebben een groep bewoners meegenomen in een aantal workshops, waarin van keramiek, klei, een kunstwerk wordt gemaakt.

Elke bewoner maakte een eigen onderdeel van dat kunstwerk, de onderdelen werden uiteindelijk samengevoegd tot één groot geheel. Het samenvoegen van de kunstwerken symboliseert het samen zijn, het samenwonen, samen onderdeel zijn van het geheel.

Het beeld werd zodanig bewerkt en klaargemaakt dat het een langdurige plek in de tuin kan krijgen. Het kunstwerk is na voltooiing in de tuin geplaatst en op feestelijke wijze onthuld.

De doelen van het project MIJN HUIS IS MIJN WERELD waren: de bewoners te prikkelen in hun fijne motoriek, creativiteit en het stimuleren van de sociale binding.

Daarnaast is het streven om de tuin meer van de bewoners zelf maken. Door het kunstwerk een prominente plek te geven in de tuin wordt dit doel bereikt.

Thuis vormt het thema van het project MIJN HUIS IS MIJN WERELD. Tijdens de workshops werd met de deelnemende bewoners gepraat over het begrip thuis en de betekenis ervan voor ieder. Er lagen elke workshop allerhande huiselijke voorwerpen op tafel die als inspiratie konden dien en waaraan geroken, gevoeld en naar gekeken kon worden.

De kunstwerken verbeelden het persoonlijke gevoel van het huis als de wereld waarin alles gebeurt. 

We wilden hierbij het thema huis onderzoeken in de breedste zin van het woord. Het huis als de wereld, je hoofd als je huis, je eerste huis (baarmoeder), thuis zijn, heb je je huis altijd bij je? ‘Thuis’ is in alle onderdelen van het project verweven.

Uiteindelijk representeert het beeld verschillende ideeën en belevingen van een thuis en maakt het de tuin van Brunswijck het thuis van de bewoners!