MIJN HUIS IS MIJN WERELD

De tuin van woonzorg complex Vitalis Brunswijck is de afgelopen periode een heel
belangrijke plek gebleken. In de lockdown periode ten gevolge van de Covid-19  pandemie mochten bewoners het huis niet meer uit, bezoek van familie was niet meer toegestaan, alleen nog achter glas of via beeldbellen.

De wereld van de bewoners van Brunswijck werd steeds kleiner.

Maar je zou het ook anders kunnen zien: het huis werd de hele wereld.
Alles speelde zich af binnen de muren van het huis en de omheining van de
tuin. En de tuin was hierbij de enige echte mogelijkheid nog om letterlijk in
de frisse lucht te komen en door de omheiningen heen een blik op de
buitenwereld te kunnen werpen.

Vanuit Vitalis Brunswijck is de gedachte ontstaan een project op te zetten als eerbetoon aan de mooie rol die de tuin heeft gespeeld de afgelopen periode en die rol te versterken. We willen zorgen dat de tuin nog veel meer wordt beschouwd als essentieel onderdeel van de eigen wereld, we willen bewoners echt verbinding met de tuin laten krijgen, de tuin als eigen plek. Daarom is het plan opgevat om voor de tuin, onder leiding van een professionele kunstenaar en een activiteitenbegeleider van Vitalis samen met bewoners een kunstwerk te maken.

Het streef bedrag van de sponsor actie is bereikt. Het project gaat van start!

21 april beginnen we met de eerste van 8 workshops. Via mijn blog houd ik je op de hoogte, met kleine stukjes over de workshops en foto’s van de voortgang: klik hier

 

Meer over het project: MIJN HUIS IS MIJN WERELD

We nemen een groep bewoners mee in een aantal workshops, waarin van keramiek, klei, een kunstwerk wordt gemaakt. Elke bewoner maakt een eigen onderdeel van dat kunstwerk, de onderdelen worden uiteindelijk samengevoegd tot één groot geheel. Het samenvoegen van de kunstwerken symboliseert hiermee ook het samen zijn, het samenwonen, samen onderdeel zijn van het geheel. Het beeld wordt zodanig bewerkt en klaargemaakt dat het een langdurige plek in de tuin kan krijgen. Het kunstwerk wordt na voltooiing in de tuin geplaatst en op feestelijke wijze onthuld.

Het doel van het project MIJN HUIS IS MIJN WERELD is de bewoners prikkelen in hun fijne motoriek, creativiteit en het stimuleren van de sociale binding die de workshops van het project tot gevolg hebben. Daarnaast is het streven om de tuin meer van de bewoners zelf maken. Door het kunstwerk een prominente plek te geven in de tuin wordt dit doel bereikt.

Thuis vormt het thema van het project MIJN HUIS IS MIJN WERELD. Met de deelnemende bewoners wordt gepraat over het begrip thuis en de betekenis ervan voor ieder. De kunstwerken zullen het persoonlijke gevoel van het huis als de wereld
waarin alles gebeurd gaan verbeelden.

We willen hierbij het thema huis onderzoeken in de breedste zin van het woord. Het huis als de wereld, je hoofd als je huis, je eerste huis (baarmoeder), thuis zijn, heb je je huis altijd bij je? De focus ligt dus niet zozeer op de vorm van het huis, de omhulling,
maar op de inhoud van het huis, wat maakt een huis jouw huis. En dan gaat het als basis meer om het benoemen van een gevoel dat daarbij past, geborgenheid, verbinding, rust, liefde. En daarna het zoeken naar een vorm die daar bij past. Eigenlijk gaan we luchtkastelen bouwen van klei!

‘Thuis’ is in alle onderdelen van het project verweven. Het thema vormt niet alleen het concept voor de workshops maar ook voor de uiteindelijke uitkomst van het gehele beeld. We streven ernaar om als eindresultaat een beeld neer te zetten wat tevens een thuis vormt voor de dieren in de tuin. Doordat de vormen van het beeld dienen als nest ruimte of bijvoorbeeld voederruimte. Daarnaast kan het beeld een thuis gaan worden voor dingen die men in de tuin vindt of zelf graag in het beeld wil bewaren of tentoonstellen als ware het beeld een altaar.

Uiteindelijk representeert het beeld verschillende ideeën van een thuis en maakt het de tuin van Brunswijck het thuis van de bewoners!